www.maganortopedia.hu
Dr. Körmendi Zoltán
rendelo foto

Gyakori kérdések és válaszok

A gyermek testtartásának és növekedésének figyelemmel követése a csecsem"okörtól kezdve dönt"o fontosságú lehet a csontozat és az izmok helyes fejl"odése szempontjából. Ezen az oldalon néhány olyan kérdést gy"ujtöttem össze, amelyekre odafigyelve elkerülhet"oek a legtipikusabb gyermekkorban kialakuló problémák.
 

Nem káros egy újszülöttet autós ülésben szállítani?

 • Biztonsági okokból elkerülhetetlen, egy ütközésnél ebben van a legnagyobb biztonságban (és a rend"or is ezt kéri). Kapható ülés- és fejsz"ukít"o újszülötteknek ezekbe az ülésekbe. A popsi megemelése elterjedt, de hatása sokszor káros - a jószándék mellett egyéni elbírálás szükséges.
   

Otthon vagy  babakocsiban inkább feküdjön a baba, vagy lehet autósülésben ültetni?

 • gyerekHa nem muszáj, ülni nem tudó gyereket ne ültessük autós ülésbe! Természetesen jobban elvan benne, jobban lát, de hosszú távon a gerincének nem tesz jót. Kanalas etetések idejére természetesen nem árt neki, hiszen fekve nem is lehet etetni, utána is ücsöröghet egy kicsit benne büfizések idejére, de órákra ne hagyjuk benne. A ma divatos autósülésekkel kombinálható babakocsiktól se csábuljunk el! Rövid távon használhatjuk, de a napi 1-2 órás sétát ne ebben töltse a baba.
   

A baba lábfejét befelé fordítja egy kicsit. Ez elmúlik majd magától?

 • El"ofordulhat, de igen gyakran kezelés szükséges, ritkán súlyos lábdeformitás jele. Néhány hetes kortól már kezelend"o. Mindenképpen érdemes szakorvosnak megmutatni, hogy megbeszéljék az esetleges további teend"oket.
   

Gyermekem csíp"oje kattog. Ez csíp"oficam?

 • Valószín"uleg nem, de 6 hetes kortól kezdve miel"obb érdemes gyermekortopédusnak megmutatni.
   

Gyermekem ízületei ropognak. Ez baj?

 • Vélhet"oen nem, de érdemes megmutatni szakorvosnak.
   

Kisfiam nem forgatja a fejét, állandóan csak egy irányba néz.

 • Feltétlen mutassuk-e meg szakorvosnak. Az esetek többségében szakszer"u gyógytornával maradéktalanul helyrehozható.
   

Hány hónapos kortól használjunk kengurut?

 • Minél kisebb a baba, annál jobb, ha egyenes háttal fekszik egy babakocsiban. Ha szükséges, inkább babahordozó kend"oben vigyük, ha találtunk olyan bekötési módot, ami mind a fejét-nyakát, mind a hátát korának és fejlettségének megfelel"oen tartja.
  gyerek2 Létezik azonban olyan kenguru, amelyben a pici fekv"o helyzetben lehet mamája hasán, ez jó megoldás. Ül"o helyzetben a kengurut ha mindenképp szükséges legkorábban akkor használjuk, ha már a fejét tartja, de inkább kés"obb, amikor a kis háta sem csuklik össze benne. Hordozás közben ha tudja, kezével támassza meg a hátát. Összességében ül"o kenguru helyett inkább a hordozókend"ot ajánlom, sok édesanya háta is jobban bírja.
   

Adhatok-e használt cip"ot a gyerekemre?

 • Ha nem muszáj, ne, de a mai anyagi helyzetben sok családban ez nem kivitelezhet"o. Fontos, hogy minél jobban fogja a gyerek bokáját, hátul kemény és zárt kérge legyen, ne csak egy vékony pánt. Ha lehet, legalább a szandálja, amit nyáron kint, télen bent sokat hord, legyen új, és min"oségi darab, mert egy bed"olt bokát, kialakult lúdtalpat sokkal könnyebb megel"ozni, mint kés"obb gyógytornával, gyógyszandállal rendbehozni. Sokat segíthet korrekciós, éksarkas cip"o, melyet azonban csak szakorvos javaslata alapján viseljen a gyermek.
   

Használhatunk-e babykompot?

 • Nem. Az egyik legkárosabb találmány. Káros a gerinc fejl"odésére, és a járásfejl"odést is hátrányosan befolyásolja. Biztos jól elvan benne a gyerek, kényelmes az anyukának, de hosszú távon nem éri meg.
   

Anyósom már két hónaposan ültette a kisfiam, 10 hónaposan meg már "járni tanítja". Én aggódom emiatt.

 • Jogosan. Mottó: mindent a maga idejében.
   

Hány hónapos kortól használhatunk kismotort a gyermeknek?

 • Csakis a stabil, önálló járást követ"o hónapokban.
   

Gyermekemnek lúdtalpbetétet javasoltak. Milyen betétet ajánl?

 • gyerek3Az esetek nagy részében semmilyet. Legnagyobb jelent"osége az önálló lábfejl"odésnek van, melyet betéttel sokszor nem szabad befolyásolni. Jobb választás lehet a felírt korrekciós cip"o, illetve lábtorna. Természetesen szakorvosi indikáció alapján bizonyos esetekben a betétre is szükség van.
   

Otthon mit viseljen a gyermek?

 • Mamusz, papucs, gumitalpú zokni nem feltétlen szerencsés választás. Az id"o legalább felel részében zárt kérg"u szandált viseljen. Nyáron kifejezetten hasznos, ha természetes talajon sokat jár mezítláb a gyermek.
   

Jó-e az úszás a gyermek lábának?

 • A gyermek lábának indifferens, de egyébként az úszás maga számos egyéb okból jó.
   

Gördül"o talpú (MBT) cip"ot kollegan"omnek javasolták, neki nagyon jót tett. Gyermekemnek is vehetek?

 • Röviden: NEM. A gyermekek járásfejl"odését, járásképét kifejezetten rontja, használata nem ajánlott. A cégek nagy része nem is gyárt ilyet.
   

Iskolás gyermekem elég rosszul, görbén tartja magát. Ez már gerincferdülés?

 • Mindenképpen ajánlatos lenne szakorvosnak megmutatni.
   

További kérdésem volna ...

 • A meg nem válaszolt kérdésekre szívesen válaszolok emailben vagy telefonon. Komolyabb panasz esetén érdemes megfontolni egyb"ol egy rövid rendelésre való bejelentkezést.

Rendelés

Magán gyermekortopédia Óbudán.

El"ozetes bejelentkezés alapján:
Minden csütörtök 17.00-19.00.

Bejelentkezés:
Tel: +36 20 253 50 01
Email: zoltankormendi@hotmail.com

Rendel"o

Óbuda Egészség Centrum
Lajos utca 74-76.
1031 BUDAPEST
Térkép

Tel.: +36 20 253 50 01
Email: zoltankormendi@hotmail.com

További Linkek